Er du en av dem som skal kjøpt deg ny båt?

Er du en av dem som skal kjøpt deg ny båt?

2021 er et år der svært mange båter byttet eier - Finn.no hadde rekord-besøk på sine båtsider. Vi har en følelse at mange drømmer om å kjøpe ny båt til båtsesongen og I den forbindelse har vi inngått et samarbeid med Buholmen Båt som holder til i Nord Norge. Vi ønsker å gi deg noen tips på hva du bør tenke på når du skal kjøpe helt ny båt.

Smarte valg ved kjøp av båt

 
1. Hvem skal bruke båten?

Hvis du skal bruke båten alene, er det viktig at båten egner seg til egenhendig bruk. Dette gjelder spesielt navigasjon, kommunikasjon, sikt, manøvrering og fortøyning. Dobbeltsjekk disse egenskapene under prøvekjøring. Hvis du har familie, er det smart at hele familien er med i prosessen. Barnas alder kan være avgjørende for valg av båt. Med barn om bord kan for eksempel høyt fribord være en viktig faktor. Hvor interessert er partneren din? Ta spesielle hensyn der de trengs.


2. Finn ut hva du vil ha og hva du har tid til
Det finnes et hav av ulike båter og modeller som passer til forskjellige bruksområder. Noen båter krever mer eller mindre vedlikehold, mens andre båter kan være dyrere eller billigere i drift. Vær ærlig med deg selv før du kjøper båt, og legg både drømmen og fornuften på vektskåla. Hva vil du ha og hva har du tid til? Sørg for at du ikke ender opp med en båt du må kvitte deg med igjen året etter, fordi den enten ikke oppfyller kravene dine, eller at den tømmer deg for energi og penger. Båtlivet skal først og fremst være et avbrekk i hverdagen som du skal nyte.
 
3. Hva koster det å eie en båt i året
I tillegg til båtprisen må du ta med renteutgifter (hvis den er lånefinansiert), forsikring, vedlikehold, service på motor, båtplass, vinterlagring, drivstoff og verdifall. Mye av dette er kostnader som påløper hvert år. De største utgiftspostene er kanskje båtplass og verdifall. Kjøp av båtplass kan koste mellom 100.000 og 300.00 kroner avhengig av størrelse på båt og lokasjon. Leie kan koste mellom 10.000 og 20.000 kroner i året. Da kommer vinterlagring i tillegg.
Trykk her for forsikringstilbud til din båt!

4. Velg en solid båtforhandler
En av fordelene med å kjøpe ny båt fra forhandler er at man ofte får en garanti, og har en part å gå til den dagen noe skulle skje. Velg en forhandler som er trygg, solid og har et godt ryktet i markedet. Dette vil være en sikkerhet for deg. 
ny båt

5. Kontrakt og leveringstidspunkt
Kontrakten er din sikkerhet. Dette gjelder både for nybåtkjøp og kjøp av bruktbåt. På ny båt bør du om mulig få garantier om erstatningsbåt eller servicehjelp innen meget kort tid dersom båten ikke virker som den skal. Har du en skikkelig kontrakt, står du mye sterkere i klagesaker.

 


Mads Antonsen - Selger Buholmen Båt