Du er her:

TID FOR SJØEN - KLAR FOR FERIE!

by Erik Vågen | jul 09, 2018

IMG_0441

«To pilsnere i en snor og efter en båd» – kjente toner fra Reiseradioen i mange år.

I dag er det imidlertid allment akseptert at man ikke drikker alkohol i båt som ikke er vel fortøyd.

Med ett var det ferietid. I vårt langstrakte land er det ytterst sjelden at vi får sommervær samtidig. Skal vi seile etter været? Eller har vi en plan? Friheten med å ha ferie i båt er at man kan ta ting på sparket. Imidlertid er det viktig at man likevel har en plan for de endringer som kan komme. Vi må ha tilstrekkelig med kart om bord, både for den ruten vi har tenkt å seile, men også for den ruten vi har som alternativ hvis været tilsier endringer.

Dersom du har tenkt deg til Danmark i år, må du være oppmerksom på en endring i dansk lovgivning for fritidsfartøy. Den innebærer at alle båter som kommer i dansk farvann MÅ ha en ansvarsforsikring som dekker det objektive ansvar en båteier kan komme i, i forhold til skade på person. Dette gjelder for vannscootere og speedbåter. Speedbåt er definert som en båt som har motorstyrke i kW som overstiger størrelsen av lengde x lengde (i meter) + 3.  (1 hk = 0,74 kW)
For eksempel vil en båt på 27 fot med en 100 hk (74kW) motor være definert som en speedbåt uavhengig av den maksimale hastighet båten kan oppnå.

Tidligere, og fremdeles slik i Norge, vil båteier ved skader påført tredje part som følge av teknisk feil om bord i eget fartøy, ikke komme i ansvar da hendelsen karakteriseres som en ulykkelig hendelse. I Danmark gjelder fortsatt dette for skade på materielle ting, men ikke for skade på person.

I praksis vil dette si at en båteier i danske farvann, ved et uhell som følge av teknisk feil, ikke vil komme i ansvar for skade på ting (annen båt, kai etc), men komme i fullt ansvar for skade på person.

Ansvarsforsikringen til Norske Sjø dekker det rettslig ansvaret en båteier kan komme i og derved også de nye kravene i danske farvann. Ansvarsforsikringen dekker det den nasjonale lovgivning foreskriver og er tilpasset endringer myndighetene kan komme med. Assurandørene må på sikt tilpasse prisene som følge av endringer i risikobildet.

I tillegg til en god båtforsikring er det lurt å ha en reiseforsikring. Den dekker skader og utgifter på turen som ikke fanges opp av båtforsikringen. Imidlertid er det verd å merke seg at hjemsendelse dekkes kun som følge av sykdom og ulykke på person og ikke dersom båten havarerer.  Den dekker heller ikke transport hjem av båten eller kostnader ved at båten blir liggende.

Ferien starter når båten er pakket. Tid for ferie, klar i hodet og klar for sjøen - for et bedre båtliv.

Tore Høisæther / Fagansvarlig for Norske Sjø – Fender Marine

IMG_7364

Sjekk u
t vår premiekalkulator:

www.norskesjo.no

 

540 comments

Leave a comment
 1. mywifiext local | apr 25, 2019
  Thanks for the sharing these amazing content i really enjoyed it what a nice information provide such an help full for us keep doing great job. You may check our website also mywifiext local
 2. 123.hp.com/envy 5535 | apr 25, 2019
  Excellent post. Please keep up the great work. You may check our website also 123.hp.com/envy 5535
 3. mywifiext.net new extender setup | apr 24, 2019
  Good blog! I have found here much useful information for me and would like to thank you for sharing this blog.  mywifiext.net new extender setup
 4. muneeb raza | apr 24, 2019
  Actually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written. digital marketing training in chennai
 5. joe | apr 23, 2019
  Sexual Healthbathmatemale enhancement pillsinstan male enhancementfemale enhancementhgh releaserSexual Healthbathmatehgh releasermale enhancementinstan male enhancementfemale enhancementSexual Healthbathmatemale enhancementinstan male enhancementhgh releaserfemale enhancementSexual Healthvigrx plusextenzeprosolution pillsprosolution plusbathmatemale extrasemenaxvolume pillsSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthSexual HealthFemale EnhancementProvestraVigorelleHerSolutionTotal CurveHGH ReleaserGenFXGenF20 PlusHyperGH 14XTestrxSexual Healthvolume pillssemenaxmale extrabathmateprosolution plusprosolution pillsextenzevigrx plusSexual Healthproenhancemaxodermprosolution gelvigrx delay sprayvigrx oilHealth solutiontotal curvehersolutionvigorelleprovestratestrxhypergh 14xgenf20 plusgenfxmale enhancementvigrx plusextenzeprosolution pillsprosolution plusbathmatemale extrasemenaxvolume pillsmale enhancementproenhancemaxodermprosolution gelvigrx delay sprayvigrx oilFemale Enhancementtotal curvehersolutionvigorelleprovestraFemale EnhancementHormone Boostertestrxhypergh 14xgenf20 plusgenfxMale EnhancementVigrx PlusExtenzeProsolution PillsProsolution PlusBathmatemale extraSemenaxVolume PillsMale Enhancementvigrx oilvigrx delay sprayprosolution gelmaxodermproenhanceFemale EnhancementProvestraVigorelleHersolutionTotal CurveHGH ReleaserGenFXGenF20 PlusHyperGH 14XTestRXSexual Healthvolume pillssemenaxmale extrabathmateprosolution plusprosolution pillsextenzevigrx plusSexual Healthproenhancemaxodermprosolution gelvigrx delay sprayvigrx oilfemale enhancementtotal curvehersolutionvigorelleprovestraHGH Releasertestrxhypergh 14xgenf20 plusgenfxMale Enhancementvolume pillssemenaxmale extrabathmateprosolution plusprosolution pillsextenzevigrx plusmale enhancementproenhancemaxodermprosolution gelvigrx delay sprayvigrx oilfemale enhancementtotal curvehersolutionvigorelleprovestrahgh releasertestrxhypergh 14xgenf20 plusgenfx
 6. muneeb raza | apr 23, 2019
  I like to recommend exclusively fine plus efficient information and facts, hence notice it: Commercial Contractor
 7. muneeb raza | apr 23, 2019
  I like to recommend exclusively fine plus efficient information and facts, hence notice it: New music
 8. muneeb raza | apr 22, 2019
  I can give you the address       Here you will learn how to do it correctly. Read and write something good. Original Motion Pictures
 9. muneeb raza | apr 22, 2019
  Profit primarily prime quality items -- you can understand them all within: twc email login
 10. muneeb raza | apr 22, 2019
  I just thought it may be an idea to post incase anyone else was having problems researching but I am a little unsure if I am allowed to put names and addresses on here. verizon email login
 11. sdbuen sdjbeu | apr 22, 2019
   

  يستخدم فريقنا من المهنيين المدربين تدريباً عالياً أحدث تقنيات العلاج لاستعادة صحتك بلا ألم بسرعة وسهولة. نحن نقوم بتقييم ومعالجة جميع العوامل الجذرية المساهمة المتعلقة بمشكلتك ابر صينيه . وهذا يشمل ، على سبيل المثال لا الحصر ، الضغوطات على عملك ومنزلك ، وحالة الجسم العامة ، والتغذية ، والعادات الوراثية والوضعية ، والروابط العاطفية عيادة الابر الصينية


 12. muneeb raza | apr 21, 2019
  Amazing, this is great as you want to learn more, I invite to       This is my page. My account access
 13. luke | apr 21, 2019
 14. Leslie | apr 20, 2019

  Hello! Thanks for sharing this information. You have really shared an informative and interesting blog post with people.

  Chaga Pilz kaufen

 15. gael | apr 20, 2019
 16. IBMSEO | apr 19, 2019
  Just pure brilliance from you here. I have never expected something less than this from you and you have not disappointed me at all. I suppose you will keep the quality work going on. iphone 5s screen replacement
 17. Nancy | apr 19, 2019
 18. muneeb raza | apr 18, 2019
  For many people this is important, so check out my profile:  Walmart Wire
 19. muneeb raza | apr 17, 2019
  Cool you inscribe, the info is really salubrious further fascinating, I'll give you a connect to my scene.  Advocaat Limburg
 20. muneeb raza | apr 17, 2019
  It is somewhat fantastic, and yet check out the advice at this treat. Bouwrecht
 21. robert | apr 17, 2019
  Very informative post ! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign ! Advocaat pacht
 22. robert | apr 17, 2019
  Very informative post ! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign ! Collectieve schuldbemiddeling
 23. HOLYF | apr 17, 2019
 24. muneeb raza | apr 16, 2019
  I can recommend primarily decent and even responsible tips, as a result view it: Advocaat echtscheidingen
 25. muneeb raza | apr 16, 2019
  I came onto your blog while focusing just slightly submits. Nice strategy for next, I will be bookmarking at once seize your complete rises... Bouwrecht
 26. muneeb raza | apr 16, 2019
  In this article understand the most important thing, the item will give you a keyword rich link a great useful website page: Pachtrecht
 27. robeert | apr 16, 2019
  A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. combat, law enforcement You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work. Advocaat collectieve schuldbemiddeling
 28. muneeb raza | apr 16, 2019
  These websites are really needed, you can learn a lot.  Advocaat pachtrecht
 29. rrobert | apr 16, 2019
  Your texts on this subject are correct, see how I wrote        this site is really very good. Verkeersrecht
 30. robert | apr 15, 2019
  Very informative post ! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign ! Advocaat verkeersrecht
 31. IBMSEO | apr 14, 2019
  Great post! I am actually getting ready to across this information, is very helpful my friend. Also great blog here with all of the valuable information you have. Keep up the good work you are doing here. candy crush saga hack
 32. Merck SEO | apr 13, 2019
  I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fab to look at new information in your site. Scandinavian IPTV
 33. Chris Isidore | apr 13, 2019
  A video game is an electronic game that involves interaction with a user interface to generate visual feedback on a two- or three-dimensional video display device such as a TV screen, virtual reality headset or computer monitor. And The YouTube's gaming channel, featuring news, reviews, playthroughs, and more. This channel was generated automatically by YouTube's video discovery system.https://www.toornament.com/tournaments/2410381564122087424/information
 34. Merck SEO | apr 13, 2019
  I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. tv i utlandet
 35. bob | apr 13, 2019
 36. Bravo | apr 12, 2019
  For this web site, you will see our account, remember to go through this info. trancia
 37. misbah | apr 12, 2019
  An interesting dialogue is price comment. I feel that it is best to write more on this matter, it may not be a taboo topic however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers.  www.greentheorycoloncleanse.com
 38. IBMSEO | apr 11, 2019
  I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. online shopping Pakistan
 39. robert | apr 11, 2019
  It is rather very good, nevertheless glance at the data with this handle. Airconditioning
 40. Merck SEO | apr 11, 2019
  I was extremely satisfied to discover this site.I needed to thank you for this extraordinary read!! I unquestionably getting a charge out of each and every piece of it and I have you bookmarked to look at new stuff you post.  Golf Hole in One Insurance
 41. robert | apr 11, 2019
  It is rather very good, nevertheless glance at the data with this handle. Warmtepompen
 42. Broen Lara | apr 10, 2019
 43. muneeb raza | apr 10, 2019
  These you will then see the most important thing, the application provides you a website a powerful important internet page: jawatan kosong kelantan
 44. robert | apr 10, 2019
  It is rather very good, nevertheless glance at the data with this handle. silo
 45. jackjhonny | apr 10, 2019
  Whether you are organising a business conference, a hen or bucks night, or a tour of the Swan Valley wineries, we can provide you with the perfect transportation solution for larger parties. We operate a fully equipped limo bus in Perth, with 45 inward-facing seats, two huge digital screens, a 12-speaker sound system, state-of -the-art LED/laser lighting & Chilled bottled water is supplied on board. Our bus also boasts a head-turning exterior but most importantly the luxury styled interior and the Polished chrome dance pole with dance floor area! privacy tinted windows, a vast storage space for all of your luggage, and seat belts for all passengers. With first-class transportation and years of experience catering to the needs of a wide variety of clients, you can rest assured that whatever you have in mind, we will be able to meet your requirements. For a competitive quotation, please use the form at the bottom of the page and we will be in touch just as soon as we have prepared your proposal. Perth party bus
 46. robert | apr 10, 2019
  I propose merely very good along with reputable data, consequently visualize it: Striptease huren
 47. muneeb raza | apr 10, 2019
  This content is simply exciting and creative. I have been deciding on a institutional move and this has helped me with one aspect. Acheter des noix de pecan
 48. mmssw | apr 10, 2019
  Acknowledges for penmanship such a worthy column, I stumbled beside your blog besides predict a handful advise. I want your tone of manuscript... Cacahuètes
 49. muneeb raza | apr 10, 2019
  I can give you the address       Here you will learn how to do it correctly. Read and write something good. Pistaches
 50. muneeb raza | apr 10, 2019
  I wrote about a similar issue, I give you the link to my site.  La noisette

  Leave a comment